Skip to content
Home » Comunicare » Protocol comunicatie – Modbus RTU – Automatizari

Protocol comunicatie – Modbus RTU – Automatizari

    Introducere.  Modbus RTU este un protocol serial deschis derivat din arhitectura de tip Master/Slave dezvoltata de fostul Modicon(actual Schneider Electric). Este un protocol de nivel larg acceptat in automatizari pentru usurinta de utilitate si mai ales fiabilitatea sa. Ca si domenii Modbus RTU este utilizat pe scara larga in sisteme de management al cladirilor (BMS) si in sistemele de automatizare industriale.

    Modul de transmisie pentru acest protocol este RTU. Cadrul(frame-ul) din care este format, nu contine mesaje de tip inceput si final. Forma acestuia este urmatoare:

    Adresa slave    |    Request Code    |    DATA    |    CRC16 

    Informatiile din “DATA” sunt transmise in cod binar (binary code).

    CRC16 reprezinta modul de verificare al mesajelor fiind de tip ciclic redundant.

    Capetele unui cadru (frame) sunt detectate printr-un spatiu format din 3 sau mai multe caractere consecutive. 

    Modbus este un protocol de tipul master/slave.

    • Ca si principiu doar un device(master) poate transmite pe retea o singura data. Doar device-ul master(PLC de exemplu) poate gestiona si poate prelua initiativa de a realiza acest tip de comunicatie. El interogheaza fiecare device slave in parte succesiv. Cu alte cuvinte nici un slave(device modbus) nu poate trimite mesaje, doar daca este “invitat” sa faca acest lucru. Device-ul master poate repeta o comanda daca nu vine un raspuns “asteptat” de la un device slave si de asemenea daca nici un raspuns nu este acceptat acesta poate sa lipseasca, dupa ce se asteapta un timp predefinit. 

    Daca un device slave nu poate sa inteleaga o interogare din partea deviceului master, acesta trimite catre master un raspuns de ‘exceptie’, si in functie de cum sunt realizate setarile masterul poate sau nu sa doreasca un nou raspuns. Comunicatia directa dintre doua device-uri slave nu este posibila. Daca aplicatia necesita totusi un schimb de informatii intre doua device-uri de tip slave, atunci aplicatia software trebuie sa fie proiectata ca aceste schimburi de informatii sa treaca prin device-ul master.

    Asemenea exista doua tipuri de dialog intre un device master si mai multe slave:

    – Device-ul master trimite o cerere catre un slave si asteapta un raspuns;

    -Device-ul master trimite cereri catre toate device-urile slave si asteapta raspunsuri (numite si principiu broadcasting);

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *