Skip to content
Home » Comunicare » Ce este SCADA

Ce este SCADA

    Ce este SCADA

    SCADA sau  Sistem de control si achizitii de date (Supervisory Control and Data Acquisition) reprezinta sistemul ce are ca scop monitorizarea si controlul dispozitivelor de teren (fie in aceiasi locatie cu dispeceratul SCADA sau de la distanta). De obicei sistemele SCADA sunt critice deoarece ajuta la mentinerea eficientei prin colectarea si procesarea datelor in timp real.

    Prin definitie un sistem SCADA este format din elemente software dar si hardware ce permit sa:

    -Controlati procesele industriale local sau de la distanta(remote)

    – Urmariti, colectati si procesati date in timp real

    -Va permite sa interactionati direct cu dispozitive precum senzori, motoare, pompe, electrovane si multe altele prin intermediul software-ului de interfata uman – masina (HMI)

    -Aveti posibilitatea sa inregistrati evenimente intr-o baza de date, de exemplu cand se porneste un motor, cine a luat aceasta decizie, etc.

    Arhitectura de baza a unui sistem SCADA

       In general orice sistem SCADA incepe cu un controler programabil (PLC) sau un terminal la distanta (RTU). Pe scurt PLC-urile si RTU-urile sunt computere care comunica cu o varietate de obiecte: HMI-uri, senzori, etc., apoi directioneaza informatiile de la acele obiecte catre computer folosind software-ul SCADA. Acesta proceseaza, distribuie si afiseaza date, ajutand operatorii sa analizeze datele si sa ia decizii importante.

       În sistemul SCADA, procesul de colectare a datelor este efectuat mai întâi în procesul de scanare a informațiilor obținute de la actuatoarele conectate la automatele programabile. Timpul necesar pentru a efectua această sarcină se numește timp de scanare internă, mai departe aceste informatii sunt transmise catre SCADA prin diverse protocoale de comunicatii,dar acest timp poate fi configurat in sistemul SCADA in functie de prioritatea informatiilor.

       Pentru control, serverul SCADA trimite semnalul de solicitare către PLC, permițând astfel PLC să trimită semnalul de control direct către dispozitivul care execută sarcina.

       De exemplu, sistemul SCADA notifică rapid un operator că un lot de produs prezintă o incidență mare de erori. Operatorul întrerupe operarea și vizualizează datele sistemului SCADA printr-un HMI pentru a determina cauza problemei. Operatorul examinează datele și descoperă că Mașina 11 funcționa defectuos. Capacitatea sistemului SCADA de a notifica operatorul cu privire la o problemă îl ajută să o rezolve și să prevină pierderea ulterioară a produsului.

       Pe măsură și amplasamentul remote al locatiilor au început să se extindă în dimensiune, au fost necesare soluții pentru a controla echipamentele pe distanțe lungi. Organizațiile industriale au început să utilizeze relee și temporizatoare pentru a oferi un anumit nivel de control de supraveghere fără a fi nevoie să trimită oamenii în locații îndepărtate pentru a interacționa cu fiecare dispozitiv.

       În timp ce releele și temporizatoarele au rezolvat multe probleme prin furnizarea de funcționalități limitate de automatizare, au început să apară mai multe probleme pe măsură ce organizațiile au continuat să se extindă. Releele și temporizatoarele au fost greu de reconfigurat, de găsit defecțiuni, iar panourile de control au ocupat rafturi peste rafturi de spațiu. Era nevoie de un sistem de control și monitorizare mai eficient și complet automatizat.

       La începutul anilor 1950, calculatoarele au fost dezvoltate și utilizate pentru prima dată în scopuri de control industrial. Controlul de supraveghere a început să devină popular printre utilitățile majore, conductele de petrol și gaze și alte piețe industriale la acea vreme. În anii 1960, telemetria a fost stabilită pentru monitorizare, ceea ce a permis comunicațiile automate pentru a transmite măsurători și alte date de la site-urile de la distanță către echipamentele de monitorizare. Termenul „SCADA” a fost inventat la începutul anilor 1970, iar creșterea microprocesoarelor și a PLC-urilor în acel deceniu a sporit capacitatea întreprinderilor de a monitoriza și controla procesele automate mai mult ca niciodată.

    Sisteme SCADA Moderne

       Sistemele moderne SCADA permit accesarea datelor în timp real de la uzina de oriunde în lume. Acest acces la informații în timp real permite guvernelor, companiilor și persoanelor să ia decizii bazate pe date cu privire la modul de îmbunătățire a proceselor lor. Fără software-ul SCADA, ar fi extrem de dificil, dacă nu imposibil, să strângem date suficiente pentru a lua decizii în mod constant bine informate.

    De asemenea, majoritatea aplicațiilor moderne de proiectare SCADA au capabilități de dezvoltare rapidă a aplicațiilor (RAD) care permit utilizatorilor să proiecteze aplicații relativ ușor, chiar dacă nu au cunoștințe extinse de dezvoltare software.

    Introducerea standardelor și practicilor IT moderne, cum ar fi SQL și aplicațiile bazate pe web, în ​​software-ul SCADA, a îmbunătățit considerabil eficiența, securitatea, productivitatea și fiabilitatea sistemelor SCADA.

    Software-ul SCADA care utilizează puterea bazelor de date SQL oferă avantaje uriașe față de software-ul SCADA învechit. Un mare avantaj al utilizării bazelor de date SQL cu un sistem SCADA este că facilitează integrarea în sistemele MES și ERP existente, permițând datelor să circule fără probleme printr-o întreagă organizație.

    Datele istorice dintr-un sistem SCADA pot fi, de asemenea, înregistrate într-o bază de date SQL, ceea ce permite o analiză mai ușoară a datelor prin tendința datelor.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *