Acestea vor fi întrebările la care vom răspunde în aceasta serie de articole.KNX este un protocol de comunicație standardizat pentru clădirile inteligente. Istoria acestui protocol de comunicație este destul de îndelungată având in spate următoarele trei standardizări:
- EHS = European Home Systems Protocols
- BatiBus
- EIB = European Installation Bus
Instalația electrică este conectată printr-o rețea alimentată la 30 V. Toate dispozitivele de pe BUS, se programează cu un singur software, indiferent de producătorul acestora. Un sistem KNX este format minim din următoarele componente:
- Sursă de alimentare pentru echipamentele rețelei;
- Senzori (termostate, butoane, selectoare, stații meteo, etc.) ce realizează traficul de comenzi prin telegrame;
- Actuatoare (relee pentru iluminat, relee pentru prize, etc.), ce primesc comenzile sub formă de telegrame și vor efectua comenzile.

KNX este proiectat astfel încât să fie independent de orice platformă hardware. Pentru comunicațiile cu mediul fizic se pot folosi: Radio (RF), IP(Ethernet/Wifi), dar cel mai utilizat mediu de transmisie și cel mai stabil este pe fire (twisted pair).
Bus Topology
Aceasta este o noțiune ce se întâlnește foarte frecvent în domeniul smart home, dar mai ales in sistemele KNX. Ca mai mică entitate dintr-o topologie KNX este linia (segmentul). O linie poate conține maximum 255 de device-uri, suficient pentru un proiect de dimensiuni mic. Dar în total se pot conecta 15 linii, legate la o linie principală numita area. Însă daca se execută proiecte de dimensiuni mari se poate apela la conectarea simultană a 15 zone (area) ce se conectează la un nod principal. Fiecare device KNX în parte trebuie să aibă o adresă unică pentru întreaga topologie.


AUTOMATIZĂRI PLC / HMI
VEZI DETALII