Skip to content
Home » Comunicare » Automatizari Siemens – Descriere

Automatizari Siemens – Descriere

  Automatizari SIEMENS.  Producatorul de PLC-uri Siemens este unul dintre cei mai mari si vechi dezvoltatori de acest tip de echipamente din lume. Inca din anul 1958 acestia au lansat seria de automate programabile SIMATIC. Acesta serie a trecut prin patru generatii in timpul evolutiei sale. Folosim frecvent automate programabile in proiectele noastre.

  TIPURI PLC SIEMENS:

  SIEMENS

  Aceste mini controlere au fost lansate de catre Siemens inca din anul 1996 si inca de cand au aparut au introdus o revolutie in automatizarile traditionale. Sunt alegerea perfecta cand vine vorba despre rapididate, usurinta programarii, dimensiuni reduse si mai ales costuri. De obicei sunt utilizate pentru proiecte mici de automatizare in industrie. Poate fi echipat cu echipamente de extensie ce pot adauga pana la 24 de intrari digitale, 20 iesiri digitale, 8 intrari analogice, 8 iesiri analogice.

  Simplitatea este cuvantul ce descrie aceasta gama cel mai bine. Sunt echipamente compacte, solide, stabile si durabile. 

  Exista doua linii mari de echipamente Logo: ce integreaza display LCD si fara display. Datorita acestui display programarea se poate face chiar pe echipament.

  Aceasta gama vine cu mai multe posibilitati de echipare. Poate fi parametrizat atat cu o serie de module intrare iesire. Au chiar si posibilitatea de a activa serviciul de Web Integrat.

  Automatele programabile Logo pot fi echipate cu o interfata KNX(CMK 2000), putand conecta pana la 50 de obiecte KNX.

  Alt modul de conectare este reprezentat de CMR (Modul radio de comunicatie). Acest modul poate trimite mesaje text sau e-mailuri predefinite intr-o retea telefonica. Inclusiv acest modul permite depanarea instalatiilor de la distanta permitand de asemenea sa transmita si semnal GPS.

  CIM(COmmunication Interface Module) permite utilizarea gamei LOGO pentru protocoalele de comunicatie Modbus RTU dar si TCP.

  SIEMENS
  S-200

  Aceasta clasa de PLC-uri a fost proiectata pentru a indeplini functii basic la preturi foarte bune, dar nefacand rabat la calitate. Atunci cand sunt insotite de alte echipamente Siemens(convertizoare, soft startere, module de comunicatie) posibilitatile de scalabilitate si rapiditate in realizarea aplicatiei beneficiaza de un mare castig. .

  Desi aceasta gama este scoasa din uz fiind inlocuita de gama s1200, Siemens ofera inca posibilitatea de a realiza modificari si pe versiunile mai noi de Windows.

  Preturile care insoteau aceasta gama au permis integrarea acestor procesoare in cele mai variate tipuri de aplicatii.

  Sasiul unui S-200 putea fi format maxim din 7 module de extensie, iar ca mediu de programare se foloseste Step 7 Microwin, insotit de un adaptor MPI pentru a face legatura dintre PLC si mediul de dezvoltare.

  SIEMENS
  S7 - 1200

  Aceasta gama mica de PLC-uri a avut rolul de a inlocui vechea gama S – 200, si poate fi regasit in aplicatiile mici si chiar medii ca si complexitate. Vine insotit de o multime de posibilitati de configurare dar si de functii software: HSC, PWM/PTO. Ca si mediu de programare se foloseste TIA Portal suportand doar programarea de tip LADDER si nu STL.

  Simplitatea este cuvantul ce descrie aceasta gama cel mai bine. Sunt echipamente compacte, solide, stabile si durabile. 

  Procesoarele S7 – 1200 pot fi extinse cu maxim 3 cartele de comunicatie, putand integra capabilitati de a comunica cu cartele GPRS sau conecta senzori pe protocoalele de comunicatie Modbus RTU.

  Aceasta gama de PLC-uri se programeaza folosind Tia Portal incepand cu versiunea V13 permitand conectivitatea prin Profinet, Industrial Ethernet(RJ-45), sau Profibus DP.

  SIEMENS
  S7 - 300

  S7 – 300 reprezinta gama medie de PLC-uri din gama producatorului Siemens, fiind mai rapid si putand manageria un numar mai mare de intrari/iesiri. Costurile unui automat S 300 fiind mai mari acesta se preteaza pentru aplicatiile de o dificultate crescuta. Avand o putere mare de calcul se preteaza indeosebi in aplicatiile ce vin insotite de aplicatii SCADA sau chiar DCS-uri.

  Suporta arhitecturile standard Siemens de retea incluzand Ethernet, Profibus DP, AS-i, Serial/ Modbus, permitand realizarea unor arhitecturi de dimensiuni mari.

  Avand dimensiuni relativ mici in utilizarea spatiului de instalare si un design modular, poate fi integrat in aplicatii de dimensiuni mari, putand fi insotit de un numar maxim de 32 de module, in 4 rack-uri diferite.

  Se poate achizitiona in 4 formate de procesor: CPU 312, CPU 314, CPU 315-2DP, CPU315-2PN/DP si cel mai potent CPU317-2PN/DP. Asemenea acesta vine si in versiuni diferite pentru aplicatiile de tip safetly in 3 game de procesor: CPU 315F-DP, 315F-2PN/DP si CPU317F-2PN/DP

  SIEMENS
  S7 - 1500

  S7 – 1500 reprezinta inlocuitorul mai modern al gamei S – 300 cu procesoare mai rapide si mai puternice, suportand multe functii OPC sau WEB Server. Vine si in versiuni dedicate de safety, iar programele dezvoltate pentru S 300 pot fi migrate din Step 7 in TIA Portal cu usurinta. În cadrul ELMATIC programăm frecvent această gama de PLC-uri.

  In aplicatiile ce necesita redundanta, aceasta gama de procesoare se poate sincroniza folosind protocolul PROFINET avand viteze mari de transmitere a informatiilor.

  Aceasta gama de produse este echipata de TM MFP ce poate integra limbaje de programare precum C/C++ pentru convertere de protocoale, conexiuni cu baze de date, utilizarea unor algoritmi complecsi dar si posibilitatea de a utiliza softurile Proneta sau SSIMATIC Flow Creator.

  Modulul TM NPU permite chiar integrarea de functionalitati de inteligenta artificiala precum: recunoasterea inteligenta a unor piese, verificarea vizuala a produselor de pe o linie.

  SIEMENS
  S7 - 400

  Gama 400 este considerat a fi cel mai puternic PLC din familia SIMATIC. Avand capabilitati precum Hot-Standby ce tine in redundanta inca un procesor 400, lucrand in paralel. Cel mai des aceasta gama de produse se regasesc in aplicatiile de tip DCS. Gama 400 reprezinta o extensie a gamei S – 300 cu o memorie mai mare, capacitatea de a gestiona mai multe I/O, procesoare mai puternice, integrand anumite standarde Siemens precum PCS7, CEMAT.

  Aceasta gama vine standard in 4 configuratii 412, 414, 416 si 417 dar poate fi achizitionat si pentru aplicatiile de tip Fail Safe in doua configuratii 414f si 416f

  Gama S 400 are integrat nativ functii PROFINET, capabilitate de a lucra prin module auxiliare cu RS485/Profibus, si PC adaptor via MPI pentru programare.

  Poate conecta pana la 21 de unitati de extindere fiind extrem de modular, avand posibilitatea de a schimba cartele fara a oprii sistemul in totalitate, avand viteze mai mari de sincronizare intre module sau sistemul redundant.

  SIEMENS
  S7 - ET 200 SP

  ET 200 SP este considerat a fi unul dintre cele mai populare module I/O astfel incat nu mai este necesara cablarea pe distante mari (senzori la PLC). Avem posibilitata de a monta o unitate de tipul ET 200 SP langa acesti senzori si putem avea toate informatiile in PLC doar cu un singur cablu Ethernet. 

  Este cunoscut faptul ca acest tip de device este unul dintre cele mai puternice periferice descentralizate cunoscand o siguranta sporita. Modulele pot fi schimbate fara a afecta restul sasiului insulei descentralizate, on – run.

  Gama S 400 are integrat nativ functii PROFINET, capabilitate de a lucra prin module auxiliare cu RS485/Profibus, si PC adaptor via MPI pentru programare.

  Fiind unul dintre cele mai mici module de acest tip poate fi folosit cu succes in aplicatii unde spatiul poate sa puna probleme. Asemenea poate fi extins pana la 64 de module in cea mai mare posibilitate de configurare.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *